Ohje:Mallineet

Kohteesta Linux-aktivaattori
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Mitä ovat mallineet ja miten niitä käytetään?

Mallineet ovat sivupohjia, joita käytetään tuomaan samanlaisina toistuvia sivun osia useammalle sivulle. Eräs mallineiden käyttötapa on esimerkiksi paikalliset valikot, kuten valikko hallituksen sivulla. Mallineita käyttäen muutokset tähän toistuvaan osioon voidaan tehdä yhteen paikkaan, mallineeseen, ja muutos näkyy saman tien kaikkialla, missä kyseistä mallinetta on käytetty.

Mallineet sijaitsevat omassa nimiavaruudessaan, eli ne ovat muuten aivan tavallisia sivuja, mutta niiden nimet alkavat tekstillä "Malline:". Sivulla Malline:Esimerkki olevan sisällön voi sisällyttää luomalleen sivulle lisäämällä sivun tekstin joukkoon merkinnän:

{{Esimerkki}}

Yllä oleva teksti korvautuu automaattisesti sivua katseltaessa mallineen sisällöllä, joka näyttää tältä:

Smile.svg

Esimerkkimalline tuo iloa elämään!

Wiki hakee pyydettyä sivua automaattisesti "Malline"-nimiavaruudesta. Samalla syntaksilla voi kuitenkin sisällyttää myös muissa nimiavaruuksissa olevia sivuja omille sivuilleen. Esimerkiksi tämän, "Ohje"-nimiavaruudessa sijaitsevan sivun voisi sisällyttää toiselle sivulle kirjoittamalla:

{{Ohje:Mallineet}}

Myös oletusnimiavaruuden sivuja, niitä joiden otsikko ei ala "Jotain:"-tekstillä, voi sisällyttää kirjoittamalla:

{{:Sivun nimi}}

Tekstiä, joka ei sisälly

Mallineen sivulle voidaan haluta tekstiä, joka ei päädy muille sivuille, kun malline sisällytetään. Esimerkiksi kuvaus mallineen toiminnasta ja mallineen luokka ovat tällaisia tekstejä. Siksi käytettävissä ovat tagit <noinclude> ja </noinclude>. Niiden väliin sijoitettu teksti näkyy vain mallineen omalla sivulla, mutta ei päädy mallineen sisällyttäville sivuille. Katso esimerkkiä mallineesta Malline:Esimerkki.

Tekstiä, joka sisältyy, mutta ei näy mallineen sivulla

Joissain tilanteissa halutaan päinvastainen vaikutus kuin edellisessä kohdassa. Halutaan, että jokin teksti, joka on mallineessa, näkyy vain sivulla, joille malline sisällytetään, mutta ei itse mallineen sivulla. Näin on esimerkiksi silloin, kun halutaan, että mallineen käyttö lisää sisällyttävän sivun johonkin tiettyyn luokkaan, mutta ei haluta lisätä itse mallinetta kyseiseen luokkaan. Silloin käytetään <includeonly>-tagia seuraavasti:

<includeonly>
[[Luokka:Esimerkki]]
</includeonly>

Tekstin sisällyttäminen pysyvästi

Joskus saatat haluta sisällyttää toisen sivun tekstin sivullesi kertaluonteisesti ja muokata sitä sitten edelleen. Toisin sanoen käyttää toista sivua pohjana. Esimerkki tällaisesta käytöstä on vaikkapa kokouksen pöytäkirjapohja. Mallineet soveltuvat tähänkin käyttöön. Kirjoittamalla

{{subst:Esimerkki}}

saamme aikaan sen, että tallennettaessa korvautuu tuo merkintä heti kokonaan sivun Malline:Esimerkki sisällöllä.

Smile.svg

Esimerkkimalline tuo iloa elämään!

Parametreja mallineelle

Mallineille on mahdollista antaa myös parametreja putkimerkillä (|) erotettuna:

{{Esimerkki2|Mallineet ovat näppäriä|Ihan oikeasti}}

Mallineissa parametrit sijoitetaan järjestyksensä mukaan merkintöjen {{{1}}}, {{{2}}} jne. tilalle. Parametrit voidaan myös nimetä, jolloin käytetään numeroiden sijasta nimiä ja mallinetta käytetään muodossa:

{{Esimerkki2|teksti=Mallineet ovat näppäriä|lihava=Ihan oikeasti}}

Yllä oleva esimerkki näkyy näin:

Smile.svg

Mallineet ovat näppäriä
Ihan oikeasti


Lisää tietoa

Lisää tietoa mallineista ja niiden käytöstä löytyy esimerkiksi suomenkielisen Wikipedian ohjesivuilta.