Puheenjohtajan palsta

Kohteesta Linux-aktivaattori
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tällä palstalla puheenjohtaja kertoo yhdistyksen viimeisimmistä kuulumisista ja hallituksen päätöksistä.

Yhdistys puretaan

Linux-Aktivaattorin kevätkokouksessa (Jäsenkokous) esityslistalla oli yhdistyksen purkaminen. Kokous päätyi purkamaan Linux-Aktivaatorin. Todettiin ettei yhdistyksellä ole velkoja, joten selvitystoimiin ei ole ryhdyttävä.

Yhdistys siis lakkaa olemasta jahka purkamisilmoitus on toimitettu Yhdistysrekisteriin ja rekisterinpitäjä on hyväksynyt purkamisen.

Linux-Aktivaattori ehti toimia vuodesta 2001 alkaen. Toimintaa oli monenlaista ja aktiviteettia riitti moneen suuntaan. Ehkä töitä tehtiin liikaakin, aatteen palo väsyi eikä viime aikoina Linux-Aktivaattori ollut yhtä aktivaattori kuin aktiivisimpina vuosinaan.

L-A:n työryhmät jatkavat. Porixi toimii jatkossa Satatakunnan tietojenkäsittelyhdistys Satky ry:n alaisuudessa. Turuxi toimii yhdistyksen lopettamisesta lähtien itsenäisenä vapaamuotoisena harrasteryhmänä.

Yhdistyksen palvelin ja sähköpostiosoitteet toimivat toistaiseksi ainakin keväälle 2015 saakka, jotta jäsenet ehtivät varautua osoitteiden sulkeutumiseen. Tämä on oleellista esimerkiksi siinä tapauksessa, että jäsen on käyttänyt Linux-Aktivaattori-osoitettaan jonkin muun palvelun käyttäjänimenä.

Kiitän kaikkia jäseniä ja yhteistyökumppaneita kuluneista vuosista.

 Puheenjohtaja
 Tapio Lehtonen

Syyskokouksen jälkeen

27.10.2013

Syyskokoukseen tuli neljä jäsentä paikalle, voitiin keskustella yhdistyksen jatkosta kun oli keskustelijoita paikalla.

Syyskokous ei valinnut uutta hallitusta, ei ollut hallitusvastuuseen halukkaita. Siispä nykyistä hallitusta pyydettiin jatkamaan ja valmistelemaan yhdistyksen purkamista.

Ehdotuksia

On ollut esillä L-A:n purkaminen ja liitytään henkilöjäseninä COSS ry:hyn.

Ehdotettiin myös, että Porixi jatkaisi L-A:n toimintaa, vaikkapa muutetaan ry:n nimi ja säännöt.

Toki L-A voi jatkaa, jos saadaan aktiiveja jäseniä joista löytyy myös hallitukseen halukkaat. Tällöin ei yhdistyksen purkamista tarvitse valmistella.

Mitä tehdään?

Hallitus tekee jäsenkokouksen päätöksen mukaan, eli valmistelee yhdistyksen purkamista. Päällimmäisenä on COSS ry:n kuvio, pitää selvittää toimisiko se. L-A:ssa ollut toiminta on osin sellaista, jossa pitää olla ry, joten jatkossakin tarvitaan ry joka huolehtii samoista asioista kuin nytkin.

Jos vapaiden ohjelmien parissa puuhastelevien yhdistysten määrä saadaan pienemmäksi, saadaan yhdistysbyrokratian pyörittämistä vähenemään. Tästä toivottavasti seuraa enemmän energia edistää vapaiden ohjelmien asiaa.

L-A:n jäseniltä toivotaan osallistumista keskusteluun yhdistyksen jatkosta. Aktivoidaan keskustelua varten sähköpostituslista, johon liitetään vanhan postituslistan tilanneet tai kaikki nykyiset jäsenet joiden sähköpostiosoite on tiedossa. Sitten vaan keskustelemaan.

--Taleman 28. lokakuuta 2013 kello 09.39 (EET)


Patistusta jäsenkokoukseen

30.03.2012

Taas pitää yhdistyksen jäsenistöä patistaa aktivoitumaan. Tekemistä löytyy runsaasti. Erityisesti kannustan jäseniä tulemaan jäsenkokouksiin, kevätkokous on huhtikuun lopulla.

Viikon VALO

Viikon VALO pyörii nyt toista vuotta. Harmittavasti tänä vuonna on aktiivisten kirjoittajien määrä vähentynyt. Kahden kirjoittajan voimin projekti on raskas, joutuu joka toinen viikko laatimaan kirjoitelman. Silloin kun Viikon VALOa suunniteltiin, arvelin viisi kirjoittajaa löytyvän helposti, jolloin riittäisi kun kukin tekee kerran kuukaudessa VALOn. Se olisi jo paljon kevyempi kuorma.

Kun lisäksi näyttää Viikon VALO olevan Linux-aktivaatori ry:n tämän hetken pääasiallinen toiminta, olisi syytä edes se tehdä hyvin. Eikä haittaisi vaikka aktiviteettia riittäisi lisäksi muuhunkin yhdistyksen ulkopuolelle näkyvään toimintaan.

Seuraavien viikkojen sisältöä työstetään Linux-aktivaattorin wikissä projektisivulla.

Jos kirjoittamisessa on suuri aloituskynnys, voi kvanttitunneloitua sen läpi aloittamalla Viikon VALOjen tarkistuslukijana ja palautteen antajana. Ilmoittaudu puheenjohtajalle niin perustetaan postituslista, johon kerran viikossa lähetetään tarkistusluku- ja palautepyynnöt.

Työpurkki

Wikissä on myös Työpurkki, johon lisätään semmoisia töitä joita jäsenet voivat tehdä. Esimerkiksi yhdistyksen käyttämä palvelinkone on tarkoitus vaihtaa, tässä on paljon työtä palveluiden siirrossa. Esimerkiksi Mediawikin versio vaihtuu, jolloin tarvitaan käsityötä hienosäätöön ja testailuun kun varmistetaan ominaisuuksien toimivan samalla tavalla myös uudessa Mediawikissä.

Työpurkista on hyötyä vain jos sitä käytetään, eli töitä lisätään sinne ja jäsenet käyvät katsomassa itselleen sopivia töitä ja tekevät ne pois.

Videovinkit

Sivu http://l-a.fi/Videovinkit on ollut vuoden käytössä, mutta vinkkejä ei ole tullut. Harmillista, ajatus vaikutti hyvältä ja opetusvideot tarpeellisilta. Ehkä opetusvideot ei sitten kiinnostakaan.

Projektisivu on Videovinkit johon voi koota linkkejä sopiviin videoihin, lajitella videoita aihepiirin, vaativuustason, kielen tai vastaavien ominaisuuksien mukaan ja arvioida eri videokaappaussovellusten ominaisuuksia.


Uusi vuosi, uusi hallitus

05.01.2011

Uusi hallitus ja uusi puheenjohtaja aloittavat uuden vuoden räväkästi. Komennan heti Linux-aktivaattorin jäsenistöä aktivoitumaan. Tekemistä löytyy runsaasti.

Viikon VALO

Syksyllä puhuttiin Viikon VALO -projetista, eikä jääty puheen asteelle vaan ensimmäinen Viikon VALO on jo julkaistu. Projekti on mielestäni juuri Linux-aktivaattorin syvintä olemusta, nyt vaan tarvitaan aktiivisuutta elikkä tekijöitä laatimaan lyhyt esittely ohjelmista ja vapaasta sisällöstä. Esittelyitä tarvitaan vuodessa 52 kappaletta, ei pidä olettaa yhden tai kahden ihmisen jaksavan niitä kaikkia puurtaa. Ideoitakin voi esittää, sekä ehdottaa sopivia esittelyn kohteita. Seuraavien viikkojen sisältöä työstetään Linux-aktivaattorin wikissä projektisivulla .

L-A ja sosiaalinen media

Syyskokouksessa keskusteltiin aktivoitumisesta sosiaalisissa medioissa. Tässäkin ollaan pääsemässä alkuun, Linux-aktivaattorilla on fanisivu. Vasta kaksi naamakirjailijaa on tykännyt sivusta, piti kyllä enemmän olla Facebookin käyttäjiä Linux-aktivaatorin jäsenten joukossa.

Ne jäsenet jotka käyttävät sosiaalisia medioita tehkööt siellä Linux-aktivaattoria tunnetuksi. Jos ei käytä sosiaalisia medioita voi kahvipöydässä kertoa Linux-aktivaattorin viimeisimpiä kuulumisia.

Videovinkit

Graafista käyttöliittymää pidetään helpompana kuin komentoriviä. Tämä pitänee sopivissa tehtävissä paikkansa, mutta GUI:n käytön opetteleminen kirjasta saattaa olla hankalaa ja työlästä. Monipuolisessa ohjelmassa on paljon toimintoja, mutta alkeita opetellessa ei ehkä ole lainkaan käsitystä mistä mitäkin löytyy tai missä järjestyksessä työkaluja tulisi käyttää. Kirjoitetusta ohjeesta tulee pitkä jos pitää kaikki hiiren liikuttelut ja painikkeen kliksauttelut luetella, ja jos jotain vaiheita jättää pois ei aloitteleva käyttäjä tiedä niidenkin kuuluvan mukaan. Kuvista on jonkin verran apua, mutta liikettä on still-kuvassa vaikea havainnollistaa.

Tässä auttaa video-ohje, joita löytyy valmiina netistä ja lisää voi itse tehdä. Laaja kokoelma on ShowMeDo. Youtubestakin löytyy opetusvideoita.

Tässä voi auttaa etsimällä hyviä videoita ja jos ei hyviä löydy tekee itse, sopivia työkaluohjelmia tietokoneen ruudun videokaappaukseen on saatavilla, tiivis vertailukin löytyy.

Projektisivu on Videovinkit johon voi koota linkkejä sopiviin videoihin, lajitella videoita aihepiirin, vaativuustason, kielen tai vastaavien ominaisuuksien mukaan ja arvioida eri videokaappaussovellusten ominaisuuksia.


AOP ohi, jäsenkokous edessä

11.03.2008

Turuxin järjestämä Avoimien Ohjelmien Päivä sujui mielestäni varsin mallikkaasti. Tila oli toimiva lukuunottamatta valojen vähäisyyttä aulassa. Jonkinlainen informaatiokatkos syynä. Linux-Aktivaattori oli esillä L-A:n ja Turuxin yhteisessä esitteessä, joita jaettiin ahkerasti. Pidin myös viiden minuutin esittelyn yhdistyksestä salamapuheena.

Seuraava vaihe yhdistyksen keväässä on lähestyvä jäsenkokous. Tilan varaaminen on meneillään ja nähtävästi kokouksen ajankohta on huhtikuun puolivälissä lauantaina. Normaalien jäsenkokousasioiden lisäksi kokouksessa tullaan käsittelemään ainakin yhdistyksen sääntömuutosta. Kevään 2006 kokouksessa hyväksytyn sääntömuutoksesta on saatu palaute PRH:lta. Ehdotus ei mennyt vielä läpi aivan sellaisenaan. PRH:lla oli muutamia muutosehdotuksia. Muutokset eivät koskeneet niinkään sisältöön vaan pikemminkin muuttavat sanamuotoa sujuvammaksi. Lisäksi haluavat varmistaa, että jäsenien oikeudet säilyvät. Mm. nämä muutokset tulemme vahvistamaan kokouksessa. Tarkempaa tietoa ennen kokousta lähetettävässä kokouskutsussa.

--pesasa 11. maaliskuuta 2008 kello 22.09 (EET)


AOP2008 ja kevätkokous lähenevät

13.02.2008

Kevättalvi on lähtenyt kiireellä liikkeelle. Kaksi tärkeää tapahtumaa lähestyy yhtä aikaa. Turkulainen työryhmämme, Turuxi, järjestää 8.3.2008 Turussa Avoimien Ohjelmien Päivän ja kaikki vapaista ja avoimen lähdekoodin ohjelmista kiinnostuneet ovat tervetulleita osallistumaan. Tapahtuman teemana on vapaiden ohjelmien ammattikäyttö.

Toinen tärkeä lähestyvä tapahtuma on yhdistyksen kevätkokous, joka pidetään AOP:n jälkeen, nähtävästi maaliskuun lopulla taikka viimeistään huhtikuun alussa. Päivämäärä on vielä auki, mutta katsomme sopivan viikonlopun. Kokouksen asiat jakaantuvat karkeasti kahteen pääaiheeseen, joista toinen on talous, eli viimevuoden tilinpäätös ja tämän vuoden budjetti, ja toinen on seuraavan vuoden hallituksen valinta. Kokoukseen toivotaan runsasta osaanottoa ja mielellään vähän Linux-aktiivista henkeä.

Pj. --pesasa 13. helmikuuta 2008 kello 11.22 (EET)