Linux Mint 16

Linux Mint on käyttäjäystävällinen ja visuaalisestikin hyvän näköinen Linux-jakelu.

Linux Mint 16 “Petra” on Ubuntuun pohjautuva Linux-jakelu, joka on pyritty tekemään mahdollisimman miellyttäväksi ja helpoksi käyttää. Helpon käyttöliittymän lisäksi Linux Mint sisältää jo asennuksessa valmiiksi muun muassa multimediakoodekit, joita tarvitaan joidenkin epävapaiden tiedostoformaattien näyttämiseen ja kuuntelemiseen. Linux Mintin versiossa 16 on keskitytty erityisesti ohjelmien vakauteen ja toimintavarmuuteen. Linux Mint on ollut Distro Watch -sivuston seurannassa jo pidempään suosituimpana Linux-jakeluna. Linux Mint 16 on asennettavissa neljänä erilaisena versiona, jotka sisältävät oletuksena eri käyttöliittymät: Cinnamon, Mate, KDE ja Xfce.

Cinnamon on käyttöliittymä, joka alunperin kehitettiin vaihtoehtoiseksi käyttöliittymäksi Gnome 3 työpöydälle Gnome Shell- ja Unity-käyttöliittymien tapaan. Gnome Shellin kehityssuunta ei miellyttänyt Linux Mintin kehittäjiä vaan he halusivat pitäytyä perinteisemmässä työpöytäkäyttöliittymässä paneeleineen. Sittemmin nykyiseen versioon 2.0 mennessä Cinnamon on kehittynyt itsenäiseksi työpöytäympäristöksi, joka ei tarvitse alleen enää täyttä Gnome-työpöytää, vaikka hyödyntääkin Gnomen tekniikoita ja kirjastoja. Myös ikkunanhallinta, asetustyökalu (control panel) sekä tiedostojenhallintatyökalu ovat haarautuneet omiksi versioikseen alkuperäisistä Gnome-työpöydän vastaavista. Esimerkiksi tiedostonhallintana Cinnamon käyttää Nautiluksesta haarautunutta Nemoa.

Cinnamonin ikkunointi osaa monen muun nykyisen työpöytäympäristön tavoin asetella ikkunan käyttämään puolikkaan tai neljänneksen näytöstä raahaamalla ikkunan johonkin neljästä reunasta tai neljästä kulmasta. Tämän lisäksi Cinnamonissa on kuitenkin erikoisuutena mahdollista “napsauttaa” ikkuna näytön reunaan tai kulmaan niin, että muut ikkunat eivät suurennettaessa peitäkään reunaan napsautettua ikkunaa vaan täyttävät vain lopun osan näytöstä. Näin esimerkiksi jonkin seurattavaa tietoa sisältävän ikkunan, kuten chat-ikkunan, voi asettaa vaikka näytön oikeaan reunaan kapeana pystyikkunana ja käyttää loppua osaa näytöstä normaalin työtilan tavoin.

MATE puolestaan on toinen työpöytäympäristö, joka syntyi Gnome 3 -työpöydän tulon myötä. Gnome 2:n käyttöliittymää kaipaamaan jääneet jatkoivat jo pysähtyneen Gnome 2:n kehittämistä omaan suuntaansa nimellä MATE. Samaan tapaan kuin Cinnamonin työkalut ovat periytyneet Gnome 3:n vastaavista, sisältää MATE työkaluja, joiden juuret ovat Gnome 2:ssa. Esimerkiksi tiedostonhallintaa hoidetaan Nautiluksesta haarautuneella Cajalla. Sekä Cinnamon että MATE ovat hyviä esimerkkejä siitä, miten vapaa ja avoin lähdekoodi mahdollistaa ohjelmistojen kehityksen viemisen omaan suuntaan, kun ohjelman virallisen tahon valitsema suunta ei miellytä.

Kolmantena työpöytävaihtoehtona Linux Mint tarjoaa jo aiemmin Viikon VALOna esitellyn KDE-työpöydän. Neljäs vaihtoehto oletuksena asentuvaksi työpöytäympäristöksi on kevyeksi vaihtoehdoksi tarkoitettu Xfce. Kukin työpöytävaihtoehdoista on ulkoasultaan ja käytettävyydeltään viimeistellyn oloinen sekä johdonmukainen.

Linux Mint tarjoaa käyttöliittymästä riippumatta järjestelmän ylläpitoon ja sovellusten asentamiseen selkeät työkalut sekä laajan kirjon sovelluksia, kuten musiikkisoitin Banshee, web-selaimet Firefox ja Chromium, LibreOffice-toimistopaketin, VLC-mediasoittimen, GIMP-kuvankäsittelyohjelman, Inkscape-vektoripiirto-ohjelman sekä lukuisia muita ohjelmia. Mikä työpöydistä käyttäjää eniten miellyttääkin, Linux Mintin asentamalla saa itselleen toimivan ja helpon järjestelmän.

Kotisivu
http://linuxmint.com/

Lisenssi
Ohjelmia useilla vapailla lisensseillä

Asennus
Asennuslevyn (dvd) iso-kuvat ovat ladattavissa Linux Mintin kotisivujen kautta. Kuvasta voi tehdä käynnistyvän dvd-levyn tai usb-tikun. Tarjolla ovat 64- ja 32-bittiset versiot kaikilla neljällä käyttöliittymällä. Osasta asennuslevyistä on tarjolla erikseen versiot, jotka eivät sisällä muun muassa epävapaita mediakoodekkeja.

  • galleryimage:Linux Mint 16Cinnamon-työpöydällä.
  • galleryimage:Muutamia ohjelmia auki Cinnamon-työpöydällä.Banshee-musiikkisoitin integroituu paneeliin ja on ohjattavissa sitäkautta vaikka ohjelman pääikkunasuljettaisiinkin.
  • galleryimage:Cinnamon-työpöydällä voi käyttää useampaavirtuaalityöpöytää, joille ohjelmia voi jaotella ja joita voi lisätäja poistaa helposti. Työpöydät saa näkyviin ruudukkona helpostiviemällä hiiren vasempaanylänurkkaan.
  • galleryimage:Järjestelmän asetukset on koottu selkeästiluokiteltuina yhteen työkaluun. Ohjelmistohallinnasta voi asentaaohjelmia, jotka on luokiteltu käyttötarkoituksen mukaankategorioihin.
  • galleryimage:Linux Mint 16KDE-työpöydällä.
  • galleryimage:KDE:n järjestelmäasetukset, Dolphin-tiedostonhallintasekäVLC-mediasoitin.
  • galleryimage:Linux Mint 16MATE-työpöydällä.
  • galleryimage:MATE-työpöydän Control Center. Samatohjelmistohallinta ja Banshee ovat käytettävissä kuinCinnamon-työpöydälläkin.
  • galleryimage:Linux Mint 16Xfce-työpöydällä.
  • galleryimage:Asetuksia jaGimp-kuvankäsittelyohjelma.

Teksti: Pesasa
Kuvakaappaukset: Pesasa