Irssi
‘‘‘Irssi on komentoriviltä suoritettava alustariippumaton IRC-asiakasohjelma. Irssin kehitys alkoi Suomessa ja suurin osa koodista on suomalaisen Timo Siraisen käsialaa. '’’
Irssi on varsin suosittu kauan IRC-pikaviestintäpalvelua käyttäneiden keskuudessa. Itsekin käytin ensin X-Chat-ohjelmaa. Siinä on graafinen käyttöliittymä, järkeilin ettei käyttöä tarvitse niin paljon opetella. Tämä pitikin paikkansa mutta huomasin tekstikäyttöliittymän olevan aivan riittävä ja mahdollistavan edistyneemmän irkkaamisen. Irssi kuten muutkin komentoriviltä käytettävät ohjelmat toimii screenin kanssa, eli voi pitää irssin istuntoa käynnissä sopivassa aina käynnissä olevassa etäkoneessa ja liittyä istuntoon mahdollisesti eri paikoistakin silloin kun haluaa seurata mitä irkissä on tapahtunut.
Irssi on siis asiakasohjelma jolla käytetään IRC-pikaviestinjärjestelmää. Muita IRC-asiakasohjelmia löytyy esimerkiksi Wikipedian artikkelista. IRC on määritelty RFC:ssä numero 1459, eli on avoin Internetin standardi. IRC on suomalainen keksinto, ja levisi varsin nopeasti maailmanlaajuiseen käyttöön. IRC:n kehitti Jarkko “Wiz” Oikarinen vuoden 1988 kesällä korvaamaan OuluBox BBS:n MUT (“MultiUser Talk”) -ohjelman.
IRC:n yleisin käyttö on todennäköisesti lähinnä yksityisten henkilöiden välistä keskustelua. IRC:ssä on lähes rajaton määrä kanavia eri aiheista monilla eri kielillä. IRC:ssä on keskustelua vuorokaudenaikaan katsomatta lähes aina. Suosittuja kanavia ovat esimerkiksi harrastus-, paikkakunta- ja opiskelukanavat. Osa IRC:n viehätyksestä perustunee kasvottomuuteen: halutessaan voi olla nimetön ja vaikkapa käyttää aina erilaista nimimerkkiä. Keskustelijan nimeä, ulkonäköä ja asuinpaikkaa ei tiedä kukaan – ellei sitä itse halua kertoa. Toisaalta moni irc-käyttäjä on ottanut käyttöön vakiintuneen irc-nimen, “irkkinikin”, josta on ajan myötä tullut osa hänen netti-identiteettiään. Tämän lempinimen voi rekisteröidä IRC-verkossa, jolloin muut eivät voi käyttää samaa nikkiä. Monille kanaville muodostuu sisäpiiri, joka tapaa toisiaan säännöllisesti myös kasvotusten. IRC:stä löytää melko varmasti samanhenkistä seuraa, kunhan muistaa normaalit käytöstavat, terveen järjen ja netiketin.
Irssin Teemoja löytyy lukuisia. Teema muuttaa irssin ulkonäköä väreillä ja tilarivin sisältöä. Söpö pinkki teema on tietenkin saatavilla, synkempiäkin värisävyjä löytyy. Teemaa voi täydentää asettamalla pääteikkunaan taustavärin tai taustakuvan.
Lisää toiminnallisuutta saa scripteillä. Ne ovat pieniä Perlillä koodattuja ohjelmia. Kokoelmassa on monenlaista lisätoimintoa, esimerkiksi ai.pl lisää public away toimintoa käyttävän Ignore-listaan. Irssi tukee liitännäisten avulla myös SILC- ja ICB-yhteyskäytäntöjä.
Irssi osaa käyttää UTF-8-merkistöä, muutkin merkistöt toimivat. Irssin lisäksi on merkistö vaihdettava käytetyssä päätteessä ja varmistettava ettei pääteyhteys typistä 8-bittisiä merkkejä. Suomalaisilla kanavilla tapaa olla käytössä UTF-8, muissa maissa on mahdollisesti kansallinen merkistö.
Irssiin löytyy hyvin käyttöohjeita, suomeksi ja muillakin kielillä. Käytännöllisiä vinkkejäkin on, esimerkiksi kohta “my anti annoyance filters ;)” sivulla Tips &Trics neuvoo miten IRC-kanavalle tulevat turhanaikaiset viestit saa pois näkyvistä. Irssillä voi myös automatisoida irkkaamista, esimerkiksi heti käynnistettäessä muodostamaan yhteys haluttuihin IRC-verkkohin ja liittymään kanaville.
Irssin uusin versio on 0.8.15, julkaistu 3. huhtikuuta 2010. Versioon 1 ei siis vielä ole ennätetty, mutta irssi on varsin vakaa ja luotettavasti toimiva sovellus. Irssi lienee jo niin täydellinen, ettei kaksi vuotta riitä keksimään mitä voisi lisätä.
Kotisivu
http://irssi.org
Lisenssi
GNU GPL
Toimii seuraavilla alustoilla
Linux, Mac OS X, Solaris, Windows
Asennus
Linux-jakeluissa tulee jakelun omista pakettivarastoista.
Windows-käyttäjät joutunevat noutamaan asennustiedoston kotisivulta.
Solaris-versio saatavilla
pkg-tiedostona. Mac OS X
versio löytyy kotisivuilta. Muille alustoillekin saattaa löytyä
asennuspaketti, tai voi kääntää itse lähdekoodeista.
Käyttöohjeet
http://porixi.l-a.fi/Irc_kurssi
http://linux.fi/index.php/Irssi
http://www.vhosti.com/~pate81/irssi.html
http://irssi.org/documentation
Teksti: Taleman
kuvakaappaukset: Taleman